In sommige situaties is het helaas onduidelijk wie de daadwerkelijke vader van een kind is. Uiteraard is dit voor alle betrokken partijen vervelend om mee te maken. Het is echter goed om te weten dat hiervoor een handige oplossing te vinden is. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van het DNA van de mogelijke vader en het kind, zal duidelijk kunnen worden of deze mogelijke vader daadwerkelijk de biologische vader van het kind is. De DNA test is daarbij een handige oplossing die met veel zekerheid een antwoord kan bieden. Daarom is het zeker de moeite waard om in deze situaties een DNA test uit te proberen. Het zou namelijk mogelijk kunnen zijn dat op deze manier voor alle betrokken partijen een afsluitend antwoord gegeven kan worden op deze vraag. Daarbij kan er gekozen worden uit verschillende varianten van de DNA test.

 

Een DNA test

De DNA test die uitgevoerd wordt door de vader en het kind wordt vaak omschreven als een vaderschapstest. Dankzij deze test kan namelijk duidelijk gemaakt worden of de betrokken man daadwerkelijk de biologische vader van het kind is. Om deze test uit te kunnen voeren is het belangrijk dat DNA opgenomen kan worden van het kind en de vader. Dit wordt gedaan met een test die eventueel zelfs thuis geleverd kan worden. Vervolgens zal het DNA afgenomen moeten worden en daarna wordt de test weer teruggestuurd naar het lab. In het lab kan vervolgens gekeken worden of het DNA wel of niet overeenkomt. Op deze manier zal dan ook een duidelijk antwoord gegeven kunnen worden op de vraag. Hierdoor hoeft niemand meer te speculeren en kan de onzekerheid weggenomen worden dankzij deze test.

 

Verschillende opties

Naast de vaderschapstest zijn er nog andere varianten van de DNA test te vinden. Soms kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de vader niet meer aanwezig is. In deze situaties is het prettig om te weten dat het mogelijk is om alsnog duidelijkheid te krijgen. Ook kan ervoor gekozen worden om deze test uit te voeren wanneer de vrouw nog zwanger is. Dit wordt vaak omschreven als een prenatale vaderschapstest. Zo kan al duidelijkheid ontstaan voordat de baby geboren is. Tevens is het mogelijk om familie van de man deze test uit te laten voeren. De vader of de broer van de mogelijke vader zal bijvoorbeeld hetzelfde Y-chromosoom bezitten. Hierdoor kan met het gebruik van DNA bekeken worden of de vader daadwerkelijk de biologische vader van het kind was. Hierdoor zal DNA dus duidelijkheid kunnen geven bij deze onduidelijke situaties.